Wie is Saar?

Wie is Saar?

Leer mij kennen...

Hee, ik ben Saar! Sarah van Uijthoven om volledig te zijn. In juni 2019 afgestudeerd en daarmee een jonge (spring) in het werkveld van de diëtistes. Ik heb een passie voor voeding, lekker eten en een grote fascinatie over hoe dat bijdraagt aan het behalen van (sport)doelen en een goede gezondheid. Als hobby speel het liefst met ijzer. Elke dag van de week een uurtje krachttraining, daar kom ik echt van tot rust. Als de coronacrisis het toelaat doe ik 4 oktober mee met mijn eerste bikiniwedstrijd! 

In mijn praktijk adviseer ik op het gebied van vetverlies, sportvoeding, kind en overgewicht en leefstijl. Ik onderscheid me door naar het brede plaatje van ons lichaam te kijken. Vaak is voeding het juiste antwoord op je vraag, maar soms niet (voldoende). Verder heb ik een verfrissende kijk op de oude vertrouwde basiskennis en omarm ik nieuwe inzichten. In voedingsland wordt al genoeg geroepen, bij mij weet je zeker dat al mijn adviezen wetenschappelijk onderbouwd zijn. 

Ik durf dus te zeggen dat ik

lekker up-to-date

ben. Daar doe ik erg mijn best voor, maar het is ook gewoon mijn hobby; over voeding leren, over voeding praten en een beetje proeven (ook erg belangrijk). 

Wat jouw voedingsvraag ook is, groot of klein; elke verandering in gewoonte kan een uitdaging zijn! Dat weet ik zelf maar al te goed. Maar ook weet ik dat iedereen het kan. Fit zijn is weggelegd voor iedereen; tot het uiterste of gewoon op zijn of haar manier. Alles vind ik helemaal geweldig; ik wil jou de juiste tools geven om de weg door voedingsland te wijzen.

 

Gewoon relaxed!

 

Ik heb zelf een lange weg afgelegd om te ontdekken dat het ook ontspannen kan.

 

Ben je benieuwd geworden naar dit verhaal? Scrol dan snel door!

klaar voor een goed verhaal? Ga er maar even voor zitten!

Mijn relatie met voeding begon al toen ik erg klein was. Als baby zat ik hummend te genieten van elk hapje. Echt waar, het scheen er heel grappig uit te zien en de gewoonte heb ik nu nog steeds.

Het ontwikkelen van het eerste beetje zelfbesef ging gepaard met onzekerheid; dat zat echt in mijn aard en uitte zich in groep 7 onder andere in een plan om maaltijden over te slaan en op die manier af te vallen. Zonder succes, want als geboren vreetzakje kocht ik na school veel snoep voor wanneer ik alleen thuis was. Nogal onschuldig duurde dit voort tot de middelbare school. Daar werd ik nogal gepest, want ik was een hele vreemde eend; een erg stil meisje met bijzondere trekken waar niemand hoogte van kreeg. Niet heel bevorderlijk voor mijn zelfbeeld en besloot dat ik pas genoeg zou zijn als ik heel dun was. Ik liet nog meer maaltijden weg, maar met gevolg dat eetbuien groter werden en vaker kwamen. Mijn liefde voor eten ruilde ik in voor iets wat leek op een eetstoornis. Echt een vicieuze cirkel, wat een gedoe. 

Na 3 jaar was ik klaar met dit verhaal en gooide het roer volledig om. De verkeerde kant op weliswaar, maar dat maakte me toen natuurlijk niets uit. Van de een op andere dag besloot ik te gaan roken, drinken, feesten; kortom ergens bij te horen en afleiding te hebben. De jaren die volgde waren een groot “feest”; ik was bezig met mijn vrienden, feestjes en verdoofde de pijn van mijn overleden papa, het gepest en de onzekerheid. Terwijl ik toen de tijd van mijn leven had, kijk ik terug op (om niet te veel in detail te treden) foutje vriendjes en een tamelijk middelen gebruik.

Wel kreeg voeding weer op een positieve manier mijn interesse. Aangezien ik iets moest doen na een gestaakte opleiding, begon ik aan Voeding en Diëtetiek in Den Haag. Een schot in de roos, van deze lesstof ging ik AAN! Op kamers wonen was wel een vrijbrief elk weekend nog meer van god los te gaan. Maar, ik begon ook te voelen dat ik het graag anders wilde; als voeding en diëtetiek student was ik qua leefstijl geen wandelend voorbeeld. In de basis at ik wel gezond, maar was onverzadigbaar en vrat de stukken uit de muur. Elke poging tot sport eindigde uitgeput aan het einde van de straat of met een verwaarloosd fitness abonnement…

Na een jaar was ik bijna 10 kg aangekomen! Ik voelde me dik, moe, ongezond en mentaal niet opgewassen tegen het grote mensenleven. Ik wilde veranderen. Net als vele mensen die dat willen, sloot ik weer een abonnement af bij de sportschool.

Ik had totaal geen idee waar ik mee bezig was, durfde nog geen losse dumbel op te pakken en rommelde wat aan op cardio en machines. Maar door muziek, waar ik onwijs gevoelig voor ben, in combinatie met het trainen werd het op een gegeven moment steeds leuker. Ik besloot groepslessen te nemen en het echte fanatieke kon beginnen. Ik ontwikkelde de eerste gains en een nieuwe, veel gezondere verslaving. Ik rookte nog en zat nog steeds in een sleur van verdoving in het weekend. Maar omdat ik écht wilde, me bleef inzetten kwamen oplossingen tot me; een succesvolle cursus “stoppen met roken” en het verlies van behoefte in het weekend te drinken.

Ik verruilde de groepslessen langzaam in voor het losse ijzer. Het werd tijd voor kilometers, iemand moest me helpen. Ik meldde me aan bij de coach die mij nu nog steeds coach en samen met hem stortte ik me volledig op het powerliften. Eten werd toen weer meer mijn vriend; ik mocht het veel en vaak en hielp me met presteren. In een klein jaar trok ik 145 kg van de grond en werd derde op mijn eerste powerlift wedstrijd. Zware gewichten werden hierna snel minder aantrekkelijk en ik besloot ergens aan te beginnen waar ik nooit van durfde te dromen; een bikini competitie.

Als je de sport een beetje kent, weet je dat je gortdroog op het podium hoort te staan. Daar moet je flink vet voor verliezen. Als inmiddels diëtist had ik hier al veel mensen geholpen af te vallen, maar altijd met een heel dubbel gevoel:

 

Als diëtist moest ik zélf toch ook weten hoe dit moest?

De basis was gezonder dan ooit dus het viel niet op, maar het lukte me na al die jaren nog steeds niet om echt grip te krijgen op mijn eigen voeding. Verleidingen waren sterker en ik at structureel elke dag meer dan ik wilde.

Door te kiezen voor bikini fitness forceerde ik mezelf onbewust dit bijna levenslange probleem onder ogen te komen en nu echt mee te dealen: grip krijgen op mijn eetgewoontes.

En dat is me gelukt. Vanaf nu ben ik niet alleen de deskundige omdat ik voor voeding heb geleerd, ook ben ik ervaringsdeskundige. In mijn praktijk kan ik mensen recht aankijken, omdat ik weet wat je voelt, maar ook weet wat je moet doen. Welk voedingsdoel je ook hebt, groot of klein: elke verandering in gewoontes kan een uitdaging zijn. Maar met de juiste tools, wordt het de gaafste, maar vooral lekkerste weg die je ooit zal bewandelen.

Ik ben best blij met wie ik ben.

En ik ben blij met jou!

Dat je dit hele verhaal hebt gelezen! Ik voel me genoodzaakt te laten zien dat het fit zijn mij ook niet aan is komen waaien. Dat doet het bij vrijwel niemand, terwijl het wel voor iedereen is weggelegd! Waar je op dit moment ook staat in je leven. Fit worden verbetert in elk opzicht je leven.

Liefs, Saar