Je kind lust bijna niks, eet nauwelijks groenten of fruit of weigert iets nieuws te proeven. De maaltijd draait vaak uit op een echte strijd aan tafel en dat tot ieders ergernis. Je hebt een Fussy Foodie in huis! Fussy is de engelse term voor kieskeurig en Foodie gebruiken we voor mensen die lekker eten houden.
Als ouder heb je waarschijnlijk al alles geprobeerd om je Fussy Foodie te laten eten. Het frustreert je omdat je zo graag zou willend dat je kind in deze basisbehoefte voorziet en gewoon eet. Het vraagt dan ook veel moed om hulp te zoeken.
Het feit dat je dit afvraagt, waarschijnlijk wel. Of beter gezegd: het kind vertoont selectief eetgedrag. Elk kind gaat namelijk door een fase van voedselneofobie (angst voor nieuw soort voedsel). Maar het kan ook zijn dat het zijn/haar worteltjes juist eerst wel at en nu niet meer.
Dit is heel normaal en eigenlijk juist positief! Het duidt erop dat je kind zich aan het ontwikkelen in en zich in een volgende fase van zijn of haar ontwikkeling bevindt. Het is dus heel normaal dat kinderen vanaf 1,5 jaar tot 6 jaar selectief eetgedrag gaan vertonen. Zaak is alleen dat kinderen er niet in blijven hangen en de rest van hun leven moeite met eten zullen hebben.
Je hebt hier als ouder absoluut niet de schuld, maar wel de verantwoordelijkheid je kind hier op de juiste manier bij te helpen. De tips gaan misschien tegen je eerste intuïtie in, (je bent misschien geneigd eerst dit te doen) maar stel je open voor nieuwe kennis en merk een wereld van verschil in de tafelsfeer bij jullie thuis.
Dan is er ook het kind met selectief eetgedrag gebaseerd op een extreme angst voor bepaald voedsel en/of de gevolgen daarvan. Dat wordt ook wel ARFID genoemd, wat staat voor Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder. Vroeger heette dit ook wel peuteranorexia. Maar gelukkig wordt die naam niet meer gebruikt, want anorexia en ARFID hebben weinig met elkaar te maken. Bij ARFID weigert het kind geen voedsel vanuit het hebben van een verstoord lichaamsbeeld, maar vanuit de angst voor een bepaalde kleur, de structuur of gevolgen zoals verslikking of braken.
Psy Q zegt het volgende over ARFID – Als je last hebt van de voedingsstoornis ARFID dan mijd je voedsel met een bepaalde kleur, textuur of smaak. Dit leidt uiteindelijk tot gewichtsverlies en een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en vitamines of beperking in je sociale activiteiten door het ARFID eetgedrag .
ARFID is dus erg belemmerend voor zowel het kind als het gehele gezin. Maar er is verlossing! Een kind kan veranderen, of het nu 3 of 13 jaar is. Met de Fussy Foodie methode kan ook het kind met ARFID vertrouwder worden met nieuw voedsel en zich zelfverzekerder gaan voelen. De rust aan tafel keert terug en de kleine stapjes worden gevierd.
De Fussy Foodie methode is een avontuurlijke methode vol sensorische spellen – dus kijken, ruiken, voelen proeven – waardoor het kind spelenderwijs meer vertrouwd leert te worden in eigen kunnen binnen het proeven van nieuw voedsel.
Lekker Pûh!!! heeft zich sinds 2022 uitgebreid naar deze methode. De motivatietools die de methode al 16 jaar zo succesvol maken zijn in het jasje van selectief eetgedrag gestopt. Dit in samenwerking met de professional op dit gebied in zowel België als Nederland: Vicky de Beule, wie de Proeftoren heeft ontwikkeld.
De praktische uitvoering van de proeftoren heeft Lekker Pûh!!! vertaalt in het pretpark van het samen proeven, waarin ouder en kind uitgedaagd worden het gebruik van hun zintuigen te herontdekken en anders naar nieuw en spannend voedsel te kijken. Onder begeleiding van mij als eetcoach leggen jullie dit avontuur af. De een op een gesprekken vinden regelmatig plaats, waarin jullie opdrachten en tips krijgen die thuis makkelijk uit te voeren zijn.
De behandeling van selectief eetgedrag door een (kinder)diëtist wordt door zorgverzekeraars vergoed.