Dan zeg je straks: Lekker Pûh!!!
kind en overgewicht
Wat is Lekker Pûh!!!?

Lekker Pûh!!! is er speciaal voor jongeren in de leeftijd van 5 t/m 18 jaar en hun ouders. Het is geen dieet maar een langdurig leefstijltraject waarin kind en gezin stapje voor stapje en spelenderwijs een gezondere leefstijl aanleren.

Onderzoek van universiteit Wageningen toont aan dat Lekker Pûh!!! voor kinderen het meest effectief is om naar hun eigen gezonde gewicht te groeien.

 

Als dochter van de uitvindster van Lekker Pûh!!! ben ik zelf meegegroeid en opgegroeid met deze methode en ken ik hem door en door. Sinds begin 2020 voer ik het zelf uit in mijn diëtistenpraktijk.

Wat doe ik als kinder-eetcoach?

Als kinderdiëtist, noem ik mezelf liever kinder-eetcoach. Ik heb 4 jaar in de schoolbanken gezeten (HBO Voeding en Diëtetiek) om alles over voeding en gezondheid te leren. Vervolgens deed ik de post hbo studie kindervoeding om mijn kennis e verbreden. Natuurlijk heb ik ook de Hip & Healthy Academy – de scholing van Lekker Pûh!!! – voltooid en als mede-eigenaar geef ik deze opleiding nu ook aan andere eetcoaches.  

 

Als eetcoach bied ik jullie als gezin advies, steun en sturing binnen het ontwikkelen van een gezondere leefstijl die precies bij jullie past. Ik ben er voor jullie als het goed gaat, maar juist ook in minder goede tijden. In mijn ogen bestaan er geen fouten, slechts “zijstapjes” waar je als gezin en kind van kan leren voor een volgende keer.

 

Ik verbied niks en word nooit boos. Ook als “fitgirl” houd ik zelf enorm van lekker eten of snoepen en leer een kind hoe dit het beste kan, naast dat je een gezonde leefstijl leeft. Als ouder heb je het beste met je kind voor en wens je het al het geluk en gezondheid op de wereld toe. Ik weet dat en zal daarom binnen mijn begeleiding nooit met een vinger wijzen. 

 

Hoe gaan we te werk?

De begeleiding bestaat uit individuele gesprekken tussen kind, ouder en eetcoach die in het begin wekelijks plaats vinden. Het eerste gesprek duurt ruim een uur waarin we de tijd nemen om kennis te maken en ik de eerste adviezen geef.

Ook geef ik het kind in dit gesprek zijn/haar eigen boek: “het boek over jezelf” of “het le(e)fstijlboek” voor 12+. Deze nemen jullie elk gesprek weer mee, want elke keer als jullie bij mij komen zoek ik zorgvuldig uit welke informatie er op dit moment bij jullie past. Elke keer als jullie Lekke Pûh!!! bezoeken, breidt het boek zich uit door middel van nieuwe werkbladen, spellen en huiswerk. Zo heeft elk kind een eigen en uniek “boek over jezelf” en is de begeleiding geheel uniek en op maat.

De daaropvolgende gesprekken duren telkens een half uur. Tijdens elk gesprek wordt er gemeten en gewogen, maar ik leg hier absoluut niet de nadruk op. Ik vind het veel belangrijker hoe het is gegaan, wat er goed is gegaan en hoe een kind zich voelt.

Dat het kind is afgevallen of er zijn centimeters van de koekjesbuik af is alleen maar bonus en een indicatie dat het werkt! Ik wil dat elke keer als een kind bij mij de deur uit stapt, het trots zich trots en zelfverzekerd voelt, iets nieuws heeft geleerd en bij mij een leuke tijd heeft gehad.

 

In de eerste fase van de begeleiding zien wel elkaar wekelijks, wat we na de eerste 4 á 5 gesprekken afbouwen tot één keer in de twee weken tot één keer in de maand of in de 3 maanden.  

Hoe lang duurt Lekker Pûh!!!

Lekker Pûh!!! is een langdurige leefstijlbegeleiding tot en met het 18e jaar van het kind. Gezien de verzekering elk jaar opnieuw 3 uur vergoed, vinden veel gezinnen het fijn nog één keer per 3 maanden langs te komen voor een check en stok achter de deur.

Wordt het vergoed?

Ja! Grotendeels wel. Omdat ik sta geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici, wordt de begeleiding vanuit het basispakket voor 3 uur per kalenderjaar vergoed. Dit is goed voor de eerste 4 afspraken, waarin we een hoop stappen kunnen zetten. Na de eerste vier afspraken kan er langer de tijd tussen gehouden worden. Bij aanvullende pakketten kan dit oplopen tot 5 uur per jaar.

 

Meenemen naar de intake
  • Legetimatiebewijs van het kind. Zorgpasje is niet nodig. 
  • Een eet en drinkdagboekje van 2 dagen doordeweeks en 2 dagen in het weekend. Niet om jullie mee om de oren te slaan, maar juist zo dicht mogelijk bij jullie gewoontes te blijven :). 
  • Een dosis goede moed en motivatie. Een beetje spanning mag ook.. Dat is normaal en echt niet erg!
 
Heb je verder nog vragen? Neem gerust contact met mij op via mail of WhatsApp. 
Misschien tot snel!
Groetjes, sarah