De sushisalade van vorige week was lekker, maar deze salade is by far mijn huidige favoriet. De combinatie koriander, munt, limoen, pinda’s en vissaus brengt me regelrecht terug naar (alweer) een half jaar geleden: mijn reis door Vietnam. Mijn beste en mooiste eetervaringen heb ik daar opgedaan. Wat een prachtig land en een heerlijke keuken: streetfood, verse groente, kruiden, vis en kip… eigenlijk de keuken voor een foodie/fitgirl/krachtsporter.

 

Nu ik in bezit ben van een Maximix en niet meer als een bezetene mijn groente moet raspen, maak ik veel vaker Vietnamese salades. Je kunt hem dus ook zonder foodprocessor maken, maar dan ben je wat meer tijd kwijt aan het raspen. Daar staat een Vietnamese namelijk om bekend: de fijne sliertjes en sprietjes die de structuur zo lekker en uniek maakt. Een heel andere beleving dan de salades met grote grove stukken die we hier voornamelijk kennen. Ik maak altijd meteen genoeg voor 2 salades! Niet omdat ik gezellig samen eet, maar zodat ik er morgen weer een heb.

 

Nodig (2 grote salades):
Salade
  • 250 gram spitskool of chinese kool
  • Halve komkommer 
  • 250 gram wortel
  • 1 zoete puntpaprika 
  • 200 gram taugé
  • bosje munt
  • bosje koriander
  • 1 chilipeper
Dressing
  • 50 ml vissaus
  • 25 ml sojasaus
  • stukje geraspte gemberwortel of gemberpoeder
  • sap van 1 limoen
  • rasp van 1 limoenschil
  • knoflook
  • peper en zout
  • aangelengd naar wens met water of (rijst)azijn
Topping
  • 300 gram garnalen
  • 50 gram gezouten pinda’s
  • Paar blaadjes munt en koriander
Zo maak je het:

Een groot voordeel: heel veel aan de salade kun je niet verpesten. Je hebt veel ingrediënten nodig, maar het eenmaal maken is heel simpel. 

  1. Rasp de komkommer en wortel. Snijd de puntpaprika en de kool in dunne reepjes. Voeg samen met de taugé in een grote schaal. Hak de koriander, munt en chilipeper fijn en voeg er aan toe. Mix door elkaar. 
  2. Bak de garnalen in een pan eventueel met wat ketjap, kruiden of sojasaus.
  3. Meng de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar.
  4. Serveer de salade op (diepe) borden, voeg de dressing toe en de topping: gebakken garnalen, gezouten pinda’s en nog wat koriander en munt.
Tip: vervang de garnalen door kipfilet vleeswaren: rol de inhoud van een pakje op en snijd in dunne strookjes. ook erg lekker.

Eet smakelijk of breek eerst je tong over de Vietnamese uitspraak!

ăn ngon miệng nhé

Leave a reply