De avonden dat ik onverzadigbaar lijk is dit recept mijn redmiddel in deze cut. Omdat ik minder eet heb ik soms gewoon nog trek. Het is een grote lekkere bak ijs die goed vult. Ik krijg hem meestal niet eens helemaal op. En dat zegt echt wat.

Xanthaangom

Het ingrediënt dat het hem doet is xanthaangom. Een heel bijzonder goedje. Te koop bij Holland en Barett en som ook de Jumbo en Albert Heijn. Het is een natuurlijk poeder wat de viscositeit in gerechten vergroot en het ijs krijgt er zo’n fluffy structuur van. Het wordt ook gebruikt in brood als glutenvervanger. Ik heb eerlijk gezegd nog geen idee wat je er allemaal nog meer mee kunt en maak er alleen dit recept mee.

Het is een geweldig recept maar luistert heel nauw. Voeg niet te veel xanthaangom toe want daar krijgt je mag echt problemen mee (voor je uit getest). Je merkt het als de structuur echt te purschuimachtig wordt, dat is ook echt niet lekker. Wanneer je te weinig gebruikt eindig je gesmolten plasje eiwitshakesmoothie en wordt je ook niet blij van. De lepel waarmee ik roer draai ik altijd om en met de achterkant schep ik het poeder uit het zakje; een bergje zo groot als ongeveer de helft van mijn pinktopje gebruik ik zelf.

Dit heb je nodig (1 grote of 2 decent porties)
 • 200 gram diepvriesfruit
 • 150 ml amandel- of sojamelk
 • 25 gram caseïne eiwitpoeder naar keuze (smaak die matcht bij je fruit)
 • Klein puntje xanthaangom
 • Flavourdrops voor extra smaak
 • Hakmolen & elektrische garde of een keukenmachine
Zo maak je het:
 1. Blend het bevroren fruit met de amandelmelk in de hakmolen tot het een glad geheel is. Soms help ik het door met een lepel naar beneden te duwen of een beetje water toe te voegen.
 2. Voeg het fruit in een grote schaal die je in de wasbak zet.
 3. Voeg het eiwitpoeder, de xantaangom en eventueel extra flavourdrops toe.
 4. Mix het geheel met de garde en geniet van het aanzicht hoe het langzaam transformeert tot een mooie grote fluf. Na 3-4 minuten mixen is het klaar.
 5. Voeg toe aan een andere schaal en garneer eventueel met kokosflakes, noten of ander fruit.

Eet smakelijk ♡

Kcal: 190
Eiwit: 20,6 gram
Kh: 14,5 gram
Vet: 3,6 gram

Leave a reply