Ik vroeg jullie over welke onderwerpen jullie wilden lezen op mijn blog. Één daarvan was “onzekerheid in de sportschool”. Dat sprak mij enorm aan, omdat ik me daar zelf ook erg onzeker heb gevoeld, terwijl het nu voelt als een tweede thuis. Hoe ik zekerder ben geworden, lees je samen mijn tips in deze blog. 

Bedankt voor de inspiratie!

Daar ben je dan, in de sportschool. Je wil fitter worden, meer kracht opbouwen of een gevormder lichaam. Je bent er helemaal klaar voor en het gaat je lukken ook. 

Maar….

Er staan een aantal opgepompte types hard te smijten met gewichten. Een nog bredere chick werpt je een woeste blik toe (ze is eigenlijk geconcentreerd aan het squatten) en een veel te knappe fitgirl en fitboy, met beide een sixpack, zijn elkaar aan het filmen en spiegel selfies aan het maken voor op Instagram. Los van het publiek is daarnaast nog eens een eindeloos assortiment aan machines en materialen en nog vele malen meer oefeningen die je daarmee uit zou kunnen voeren. 

Jep, de gym kan een nogal intimiderende plek zijn. Vooral als je nieuw ben in het concept, kan het je zelfs een beetje onzeker maken. Maar laat je niet te snel gek maken, met deze tips ga je zelfverzekerder van start in de gym! 

De belangrijkste vraag aan jezelf

De eerste en belangrijkste vraag die je kunt stellen aan jezelf is: “Is dit de plek waar je wil zijn en het ding wat je wil doen?” Lijkt krachttraining je écht leuk of moet je van jezelf naar de sportschool om fit/slank/gelukkig te worden? Er zijn namelijk een heleboel andere dingen die je daarvoor kunt doen, die misschien wel veel beter bij jou passen. Denk aan hardlopen in het bos, bootcampen, een teamsport, zwemmen; soorten sporten zijn eindeloos. 

Belangrijk is dat je iets doet wat je leuk vindt, dan wordt het een duurzaam onderdeel in je leven.

Fijne fitness ❤

Oké, vanaf nu de positieve kant van sportscholen. Grote kans dat krachttraining je inderdaad gewoon ontzettend leuk lijkt om te beoefenen, want dat kan het ook zeker zijn! 

Naar de gym gaan heeft als voordeel dat je kunt gaan wanneer je wil, kunt trainen wat je wilt, hoe lang, hoe intensief en hoe uitdagend je ook maar wilt.  Ik zelf geniet elke dag van het “gym leven”.  Niet alleen door naar de sportschool te gaan, maar ook door de rest van het wereldje; de community, de kennis en research, lekkere vernieuwende sportvoeding en natuurlijk het fysieke resultaat. Want met fitness kun je als bijna geen enkele andere sport, zo goed werken aan een mooi gespierd lichaam.

Maar er is ook veel meer dan bodybuilden alleen (dan bedoel ik met bodybuilden niet meteen het podium op hoeven, maar “spieren kweken”/ je lichaam veranderen is simpelweg gewoon bouwen aan de body aldus bodybuilden). Zo is er bijvoorbeeld ook crossfit, calisthenics en powerliften. 

Er zit vast wel iets leuks voor je tussen. Maar hoe zorg je er voor dat je durft te doen wat je wil doen?

Mijn eigen ervaring

Ik heb goed nieuws voor je: elke verandering is mogelijk. Als ik het kan kan jij het ook. Ik kom namelijk ook van heel ver qua onzekerheid in de gym. Ik stond op de cardio en maakte gebruik van de machines. Deze waren lekker veilig en kon ik niet veel mee fout doen (dacht ik toen). Ik durfde niet in de zone met vrije gewichten te komen. Ik weet nog dat ik graag eens de walking lunges zou uitproberen met een corebag op m’n rug , maar dat durfde ik gewoon niet. Ik had het gevoel dat mensen me zouden aanstaren, uitlachen of dat ik aangesproken zou worden op het feit dat ik het mis deed.
Nu sta ik dagelijks in de gym en voelt het als een tweede thuis. Maar ook ik ben nog wel eens onzeker wanneer ik een nieuwe oefening ga proberen. Ja, gewoonweg omdat ik me afvraag of ik het wel goed doe en of ik niet voor gek sta 😋. Meestal pak ik dan mijn telefoon er bij en film ik mezelf… maar dat is voor velen ook nog wel een stap om mee te beginnen (wel een aanrader trouwens!)

Vijf tips

Heb een plan
Ga met een plan naar de sportschool. Weet precies wat je gaat trainen en welke oefeningen en welk gewicht je daarvoor gaat gebruiken. Houd je progressie bij in dezelfde notitie. Maar doe hiervoor:

Research
Er zijn ontelbaar veel sites of YouTube accounts met informatie over fitness. Een aantal toegankelijke begrijpbare (Nederlandse) YouTube kanalen voor beginnende fitnessers zijn:

  • Merijn/ My shredded lifesyle
  • Optima Vita
  • Tom Tuning
  • Anthony Kruijver

Vraag hulp
Exclusievere of zeer persoonlijke sportscholen zit vaak al advies van een trainer bij je abonnement inbegrepen. Stap eens naar een trainer toe en vraag om een schema, wat uitleg of een duwtje in de goede richting. Meestal nemen ze echt wel even de tijd voor je! Of vraag een vriend(in) of kennis die al langer aan krachttraining doet je eens te helpen in ruil voor iets wat jij goed kunt. 

Maar een keer geld investeren om echt wat over fitness te leren is het zeker waard. Zo heb ik heb veel baat gehad bij het kiezen voor professionele coaching. Zoek dus eens coaching als je er zelf echt niet meer uit komt of gewoon hulp wil om direct het juiste pad te bewandelen. Onthoud alleen dat goedkope (personal) training vaak ook slechte is. 

Bij gyms zoals een Basic Fit of Fit For Free kun je voor (zover ik weet) 10 Euro een les kopen waarin je een schema krijgt en die je wordt uitgelegd.

Volg groepslessen
Dit heeft mij in het begin heel erg geholpen. Doordat ik ging Bodypumpen, groeide mijn vaardigheden en vertrouwen in dat ik een oefeningen juist uitvoerden. Ik ging hierdoor structureel naar de sportschool voor een les, had er veel plezier in en kreeg snel een atletischer lichaam. Ik was hierdoor dus gewoon lekker bezig, maar op een gegeven moment had ik het wel gezien en was ik hongerig naar meer. Ik pakte het zelfstandig trainen zelfverzekerder op door mijn ervaring en durfde te experimenteren.

Waar het op neer komt is: weten waar je mee bezig bent, doelgericht werken en een plan hebben. Dat geeft al een hoop vertrouwen!

Maar tot slot vooral:

Heb schijt 
Zo lang je maar een klein beetje weet waar je mee bezig bent (niet als dit filmpje bijvoorbeeld 😂), is het echt niet erg om fouten te maken. De meeste mensen in de gym zijn totaal niet bezig met jou, maar met zichzelf. Daarnaast zijn zij ooit ook begonnen waar jij nu bent. De aanhouder wint en voordat je het weet voel je je hier ook helemaal thuis.

Probeer nieuwe dingen dus gewoon uit en stap elke keer een klein beetje uit je comfort zone. Zodra je merkt dat er toch niks ergs gebeurt, wordt deze steeds groter en raak je meer vertrouwd. Over een paar maanden kun je je niet meer voorstellen dat je met bepaalde dingen moeite had.

Kick some ass, you badass!

 

Liefs,

Saar

1 Comment

  • Vincent Rondwijk

    Ik geloof ook dat je een sport moet gaan uitoefenen die je leuk vindt. Alleen dan wordt het mogelijk om je doelen te behalen. Niemand wil immers met tegenzin naar de sportschool. Ik merk zelf dat ik het belangrijk vind om veel afwisseling in mijn trainingen te hebben. Zo blijf ik gemotiveerd.

Leave a reply